People of Action: Enkele projecten in de kijker

dimanche 19 décembre 2021

Project van RC Hoogstraten-Kempen: Rotary werkt mee aan heropbouw van dorp dat zwaar is getroffen door overstromingen: “Grote voldoening om mensen te helpen”

Enkele dagen na de natuurramp in juli van dit jaar, kregen we een warme en dringende oproep van onze gouverneur om de handen uit de mouwen te steken.

Deze oproep is niet in dovemansoren terecht gekomen. Talloze initiatieven van clubs uit ons district hebben een directe impact op de moeilijke leefomstandigheden van de getroffen mensen in ons land. 

Vaak blijven deze initiatieven onder de radar, maar af en toe wordt er eentje opgepikt door de media. Zo ook het initiatief van Rotary Club Hoogstraten-Kempen met een mooi artikel in de Gazet van Antwerpen op 15 november jongstleden.

Wat zo mooi is in dit verhaal van vriend Stef Gys, is dat zijn initiatief als hefboom heeft gediend om de gemeente Hoogstraten mee in het verhaal te betrekken en zo ook de gemeentelijke diensten te laten samenwerken.RC Hoogstraten-Kempen werkt mee aan heropbouw van dorp dat zwaar is getroffen door overstromingen

Global Grant Project van RC Leuven-Rotselaar: Rotary Foundation schenkt een waterput aan het dorp Boko


De Stichting Hubi & Vinciane en de Belgische Rotary Clubs hebben, via de Global Grant van de Rotary Foundation International, een waterput geschonken aan Boko in de gemeente N’Dali. De waterput werd aangelegd op het terrein van de lagere school van Boko.

De inhuldigingsplechtigheid vond plaats op 4 november en werd bijgewoond door een delegatie van de Stichting Hubi & Vinciane, leden van de Rotary Clubs in België en Parakou en de plaatselijke autoriteiten. Ook de bevolking van het dorp Boko was talrijk aanwezig.

PICT

Dankzij de waterput hebben nu zowel de leerlingen van de openbare lagere school als de inwoners van Boko toegang tot zuiver drinkwater. Het waterprobleem is één van de grootste problemen waar de bevolking van Noord-Benin mee te kampen heeft. Daarom hebben beide organisaties de krachten gebundeld om samen het tekort aan water te verhelpen. In de regio waar de Stichting actief is, zijn in totaal dankzij die samenwerking 6 waterputten aangelegd. Pascale Van Assche, gedelegeeerd bestuurster van de Stichting Hubi & Vinciane benadrukt dat water levensnoodzakelijk is.    

Lees meer ...

Drie Genkse Rotary Clubs steunen slachtoffers wateroverlast met inboedel van vakantiehuisjes van Center Parcs Lommel: "10 opleggers vol"

Rotary Club Genk Staelen heeft dit najaar, in samenwerking met Rotary Club Genk en Genk Noord het initiatief genomen om meubels op te halen voor het zwaar door watersnood getroffen gebied van de Vesder-vallei.

PICT


Na contact met Rotary Club Verviers werd eerst voorzien in de noden van Maison Marie Louise, een tehuis voor daklozen en mensen in moeilijkheden.  GROUP BRUNO stelde lichte vrachtwagens met laadklep ter beschikking, en samen met de transporteur van VOLVO JACOBS hebben Rotariërs wekenlang op talrijke adressen in Limburg meubelen en huisgerief opgehaald. Zelfs uit Brugge werden een dertigtal studentenflats ontmanteld en ter beschikking gesteld door CityD-Wes.

Het verzamelde materiaal werd eerst gestockeerd in een opslaghal van 2000m²  aangeboden door de firma ESSERS, vanwaar het door GOBO TRANSPORT naar de getroffen gebieden rond Verviers zal gevoerd worden.

Lees meer ...

RC Antwerpen: een belevenistafel voor de vzw Katrinahof

Het "Paul Delen Bridge toernooi" van 11/11/2021 gaf ons de kans de aan de gasten van Katrinahof vzw een "belevenistafel" te schenken.PICT

Deze BelevenisTafel is een multitouch tafel die kan gebruikt worden door mensen met handicap van elk niveau en leeftijd. De spellen hebben aansprekende geluiden, felle kleuren en een eenvoudige interactie. Van ballontikken en dierengeluiden tot puzzels, memory, bingo, taal -en verkeerspelletjes en rekengames; ludiek, leerrijk, interactieve belevenis.

Lees meer ...


Indien u graag een project van uw club in de kijker wenst te zetten, stuur een mail met info en foto's naar SECRETARIS.rotary2140@gmail.com of DICO.rotary2140@gmail.com.