samedi 1 avril 2023

dw

Het rotary thema van de maand april is "het klimaat".

Rotariërs en Rotaracters zijn mensen die om onze wereld geven en willen dat onze wereld een betere plek wordt. 

Als we steden verliezen door veranderingen van de zeespiegel, als sterkere stormen de watervoorziening verstoren of de huizen van mensen vernietigen, willen wij in de bres springen. De zorg voor het milieu is een zeer belangrijke missie en verdient onze absolute aandacht. 

De bescherming van het klimaat.

De verandering van het klimaat is een complex probleem. Maar als je dat echter in kleinere stukjes verdeelt dan ontdek je dat er veel dingen zijn die Rotariërs kunnen doen - en al doen, met hulp van de Rotary Foundation.

 "Drawdown: The Most Comprehensive Plan Ever Proposed to Reverse Global Warming", bevatte enkele verrassende mogelijkheden, zoals het opleiden van meisjes, het bevorderen van gezinsplanning en het bijstaan van boeren. Toevallig komen die allemaal overeen met de aandachtsgebieden van Rotary.

Bekijk een van de video's van "Drawdown", waar in 16 min. op een inzichtelijke manier een eerste aanzet wordt gegeven om klimaatverandering aan te pakken.

Dawdown Climate Solutions (NL ondertiteld)

Als humanitaire organisatie zijn we verplicht het klimaat op de agenda te zetten en erover te praten.  Kijk naar ons polio-uitroeiingsprogramma: het is niet (enkel) succesvol omdat we vaccins hebben geleverd, maar wel omdat Rotariërs in staat waren om met de juiste mensen te praten, de juiste steun te geven, de juiste dingen te doen. Als we dat doen met voor het klimaat, zouden regeringen naar ons luisteren.

Rotary-leden pakken milieuproblemen aan zoals ze dat altijd doen: projecten bedenken, hun connecties gebruiken om het beleid te veranderen en plannen maken voor de toekomst.

Global Grant: A Rotary Climate Forrest

Ook in ons District 2140 zijn er enkele klimaat-projecten.  Een mooi Global Grant project dat momenteel wordt voorbereid door Rc Antwerpen-Metropool is een "Rotary Climate Forrest" als onderdeel van de "Great Green Wall".  Als u dit project wenst te steunen kan u contact opnemen met Jannik Rutten 

Download hier een presentatie van het project: klik hier.Bekijk hieronder een inspirerende 360° video over de Great Green Wall:

The Great Green Wall

Wij zetten ons in om activiteiten te ondersteunen die het behoud en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen versterken, ecologische duurzaamheid bevorderen en harmonie tussen gemeenschappen en het milieu stimuleren.

Bescherming van het klimaat is één van de 7 focusgebieden van de Rotary Foundation  The Rotary Foundation, ondersteunt clubs en hun gemeenschapspartners bij hun acties om het klimaat te beschermen. 

"In de afgelopen 5 jaar heeft de Foundation meer dan 18 miljoen dollar aan subsidies gegeven aan klimaatgerelateerde doelen."

Als u zelf klimaat-projecten wenst op te zetten, kan u beroep doen op ons Rotary Foundation District Team om u te ondersteunen bij uw grant-aanvraag: TRF2140@gmail.com