Serviceclubs brengen Giving Tuesday naar België

Montag, 27. November 2023

ADH-FINN

#GivingTuesday


We kennen allemaal Black Friday, en vandaag is het #cyberMonday maar heb je ooit gehoord van Giving Tuesday?

Hoewel veel Belgen de koopjesvrijdag kennen, is Giving Tuesday nog niet overgewaaid vanuit Amerika, hoewel de meeste Europese landen en onze buurlanden wel al mee op de kar zijn gesprongen.

Er is in ons land geen ‘dag van het goede doel’ waarop we allemaal doneren of onze handen uit de mouwen steken om een bijdrage te leveren aan de maatschappij.  

Daar wil Rotary Belux verandering in brengen. Daarom lanceren we als de serviceclubs dit jaar Giving Tuesday.

Op Giving Tuesday worden mensen aangemoedigd om iets terug te geven aan de gemeenschap, of het nu tijd, aandacht, geld of een vriendelijke daad is.

De dag zal dit jaar plaatsvinden op 28 november 2023. 


Giving Tuesday: de dag van de goede daad


Giving Tuesday herinnert ons eraan dat iedereen iets te geven heeft en dat elke daad van vriendelijkheid telt. Het gaat niet alleen om grote donaties aan goede doelen, maar ook om kleine gebaren die een groot verschil kunnen maken in het leven van anderen.

Als wereldwijde organisatie ondersteunt Rotary Giving Tuesday in andere landen al enkele jaren en dit jaar wil de organisatie dan ook de Belgen aanzetten om mee te doen.

Giving Tuesday is geen evenement, maar een beweging.

Of het nu gaat om het helpen van een buurman in nood, het doneren aan lokale goede doelen, vrijwilligerswerk doen in een daklozen-centrum of gewoon een glimlach delen met een vreemde, elke bijdrage draagt bij aan het opbouwen van een vriendelijkere en zorgzamere wereld.

“Bij Rotary begrijpen we dat er veel goede doelen zijn waaruit je kunt kiezen op Giving Tuesday.

We moedigen je aan om te geven aan een doel dat voor jou persoonlijk betekenis heeft, waar je passie ligt en waarvan je gelooft dat het een positieve impact kan hebben op de wereld.


"Ongeacht welk goed doel je kiest om te steunen, jouw bijdrage maakt een verschil.” – Peter Wolters, Gouverneur Rotary District 2140. 

Rotary laat toe om zelf een goed doel te kiezen

Voor wie niet goed weet waar te beginnen, heeft Rotary België een donatietool op de website.  

Daar kiezen mensen hoeveel ze willen doneren en aan welk goed doel.  Voor elke gift van meer dan 40 EUR ontvangt u een fiscaal attest.

Via de internationale website van Rotary kan je nog een stap verder gaan en je gift specifiek toewijzen aan onze verschillende focusgebieden, waaronder milieu, vredesopbouw en conflicten, ziektepreventie en behandeling, water, sanitatie en hygiëne, moeder- en kindergezondheid, basisonderwijs en geletterdheid, en socio-economische ontwikkeling. Voor giften via de Internationale website zal u wel geen fiscaal attest kunnen ontvangen. 

“Bij Rotary draait het om actie, en met jouw hulp kunnen we nog meer bereiken. Door te doneren aan Rotary, draag je bij aan projecten die zich richten op schoon water, gezondheid en hoop in gebieden die ooit geteisterd werden door ziekten als polio, en economische ontwikkeling en nieuwe kansen” – Geert Dewulf


Doordat Rotary werkt op basis van vrijwilligers wordt meer dan 90 procent van de donatie rechtstreeks ingezet voor dienstverlening projecten. 

Je kan ook altijd contact opnemen met een lokale Rotary Club. Als je even zoekt op het internet en je tikt Rotary of Rotaract in + je locatie kom je zeker in contact met de juiste mensen. 

#GivingTuesday