De wereld is een groot dorp, daar kan het poliovirus gebruik van maken.

Dienstag, 24. Oktober 2023

Emanuella Groenen

De wereld is een groot dorp, daar kan het poliovirus gebruik van maken.

De 'missed children' van de jaren 50 en 60, doet dat nog een belletje rinkelen?

In België werden in die periode heel wat inspanning geleverd om polio, beter bekend als kinderverlamming, uit te roeien. Toch glipten er af en toe kinderen door de mazen van het net, met alle gevolgen van dien: milde verlammingen in voet, been of arm, verlamming aan de ademhalingsspieren of zelfs sterfte.

Sinds 1989 is polio volgens Scienscano uitgeroeid in België, 99,9% van de wereld is ondertussen vrij van polio en meer dan 20 miljoen mensen zijn gespaard gebleven van verlamming of vroegtijdige sterfte. Dankzij de vaccinatiestrategie die Rotary in 1979 voorstelde, kon de ketting van het virus al in veel landen doorbroken worden. Maar “polio is only a plane ride away”. Doordat mensen meer reizen, wordt het risico groter dat de ziekte zich opnieuw verspreidt. Polio is vorig jaar nog opgedoken in New York en Londen, terwijl het virus eigenlijk enkel nog maar vrij spel heeft op een paar vierkante kilometers in Afghanistan, Pakistan en enkele andere Afrikaanse landen.

Zolang het virus ergens leeft, blijven alle niet-gevaccineerde kinderen risico lopen. Honderdduizend kinderen dreigen de komende 10 jaar verlamd te worden. We moeten nu doorzetten om de virusketting voorgoed te doorbreken. Daarom moet echt iéder kind ingeënt worden. Rotariërs zetten mee vaccinaties op aan moskeeën en markten. Kinderen die daar gevaccineerd worden, krijgen met stift een paars pinkje. Nadien gaat men van deur-tot-deur om elk kind zonder ‘paars pinkje’ alsnog te vaccineren.  

Op die manier is uitroeiing mogelijk, we deden het al met de pokken!

(Polio zou tegen 2026 uitgeroeid kunnen worden met een prijskaartje van 1 miljard euro per jaar. Dat lijkt veel, maar als je de lonen optelt van de spelers bij de 5 grootste Europese voetbalclubs kom je aan 1,5 miljard euro per jaar. Sport is belangrijk, maar ik hoop dat het redden van kinderlevens toch hoger op de prioriteitenlijst van onze samenleving staat.)


Het GPEI zet zich in voor de wereldwijde uitroeiing van polio, en is er gekomen nadat Rotary International in 1979 het heft in eigen handen nam, en begon met het vaccineren van kinderen tegen polio in de Filipijnen. Op die manier konden Rotariërs aantonen dat de ziekte te voorkomen en zelfs uit te roeien is. Over de jaren heen heeft Rotary International reeds 2,6 miljard dollar geschonken aan het polio programma. Ook nu sponsoren de leden wereldwijd nog zo'n 150 miljoen dollar op jaarbasis.

Dr. John Sever, een gekende figuur in de strijd tegen polio, noemde de Rotariërs destijds dan ook "the army of volunteers". Dat leger was en is ook nodig, want om miljoenen kinderen te vaccineren zijn er duizenden vrijwilligers nodig. 

Op-ed polio Rotary