Montag, 20. März 2023

dw

Overzicht van acties van clubs die in de pers verschenen.

Stuur ons een link van uw publicaties en dan nemen we dit mee op in deze nieuwsbrief: CPI.rotary2140@gmail.com

Onderaan vindt u ook een greep uit het aanbod van spreker in clubs, de komende weken.CLUBS IN DE PERS:Rotaryclub Westmalle-Kempen financiert 50 mondgezondheidskoffers   

Op Wereld Mondgezondheidsdag brengt Eerstelijnszone Voorkempen, met de steun van Rotaryclub Westmalle-Kempen twee pakketten uit die leerlingen uit het buitengewoon onderwijs moeten wijzen op het belang van een goede mondhygiëne. In de koffers zitten gezelschapsspellen, vertelplaten en een voorleesboek waarin figuur "Tuubje" de leerlingen mee op sleeptouw neemt.   Recent onderzoek linkt een slechte mondhygiëne aan wel 57 ziekten, zoals vroeggeboorte. Mondgezondheid is dus enorm belangrijk voor de algemene gezondheid.

Rotaryclub Westmalle-Kempen doneerde 7.500 euro omdat ze het project zo uniek vond. "Daarmee hebben we de mondgezondheidskoffer en hocus pocus tandenpoetsdoos ontwikkeld boordevol didactisch en educatief materiaal waarmee leerkrachten aan de slag kunnen gaan om hun leerlingen te informeren over mondhygiëne." 

VRT-nieuws 20/03/2023

RC Zaventem schenkt tweedehands fietsen 

De leerlingen van het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool van Sint-Stevens-Woluwe hebben vijftien fietsen gekregen van Rotary Club Zaventem. De fietsen zijn bestemd voor die leerlingen die thuis niet over een fiets beschikken en zodoende ook de eindtermen ‘Verkeer en mobiliteit’ niet kunnen halen.   Het gaat om tweedehandsfietsen die hersteld werden door GroepIntro in Vilvoorde.  Woensdag werden de fietsen overhandigd aan de school, die nu opnieuw kan inzetten op de fietsvaardigheden van de leerlingen en de verkeerslessen in ervaring kan omzetten door uitstappen met de tweewielers te organiseren.

Reportage op Ring TV

HLN 08/03/2023

Het Nieuwsblad 17/03/2023

RC Asse reikt haar jaarlijkse Trofee voor welsprekendheid uit.  

De Trofee voor het Nederlands werd dit jaar gewonnen door een leerling van het Sint-Donatus tso en het Sint-Jozef aso. De Trofee is een jaarlijkse welsprekendheidswedstrijd van de Rotary Club Asse.  

Leerlingen van vijf deelnemende scholen gaven op het grote podium van het CC Asse twee spreekbeurten voor hun medeleerlingen en een expertenjury. “Het doel van deze Trofee is het bevorderen van het correct taalgebruik van het Nederlands bij de laatstejaarsleerlingen van het middelbaar onderwijs in de noordelijke Vlaamse rand van Brussel”, is de drijfveer van Rotary Asse.

In 1991 werd de eerste Trofee georganiseerd omdat enkele bedrijfsleiders van Rotary Asse vanuit hun beroepservaring hadden vastgesteld dat de kennis en de praktische toepassingen van het geschreven, maar vooral van het gesproken Nederlands veel te wensen overliet bij sollicitaties.

Sint-Jozef, Sint-Donatus en Sint-Martinus waren dit jaar de deelnemende scholen uit het aso, Sint-Donatus en GTSM namen deel voor het tso. Elias Pauwels van Sint-Donatus haalde het in die laatste categorie terwijl Brecht Vandenbussche van Sint-Jozef de Trofee voor het Nederlands kreeg in het aso.

Het Nieuwsblad 20/03/2023

Rotary Club Zaventem organiseert filmvertoning ‘The Chapel’: regisseur Dominique Deruddere zelf ook van de partij

Een volle zaal genoot niet alleen van de aangrijpende film ‘The Chapel’, maar kreeg ook een interview met de makers en een lunch geserveerd.

‘The Chapel’ is de nieuwe film van Dominique Deruddere. Die vertelt het verhaal van een jonge getalenteerde pianiste die in de aanloop naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd geconfronteerd wordt met trauma’s uit haar jeugd die ze nog niet verwerkt heeft. Deruddere was ook zelf aanwezig bij de voorstelling. De aanwezigen konden er zijn boek ‘Met de helm geboren’ aankopen en laten signeren. In dat boek kom je dan weer alles te weten over de regisseurscarrière van Dominique Deruddere.

De Rotary Club wil zo fondsen verzamelen om sociaal-culturele projecten te financieren. Denk dan maar aan Cocon Vilvoorde, het project Witte Raven of extra steun voor Oekraïense vluchtelingen en slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Volgende afspraak met Rotary Club Zaventem is op zaterdag 22 april voor het 21ste kippenfestijn, dat zal plaatsvinden op de Bosveldsite in Machelen. De club is ook op zoek naar nieuwe leden.  

HLN 25/02/2023

Het Nieuwsblad 25/02/2023

Rc Riemst Zuid-Limburg: Concert ten voordele van het Goede doel.

Op zondag 19 maart organiseerde Rotary Riemst Zuid-Limburg een Champagneconcert in 't Paenhuys in Riemst. De aanwezigen konden genieten van het fantastische samenspel van Floris and the Flames met de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus van Riemst

Met de opbrengst zal Rotary een elektrische duofiets voor rolstoelgebruikers aankopen voor WZC Eyckendael.

HBVL 21 maart 2023

Rotaract Tervuren en Rotaract Brussels Coudenberg: geef bloed op 20/04/2023.

Momenteel is het aanbod van 5/8 bloedgroepen (O-, A-, B-, B+ en AB-) kritiek laag en de andere bloedgroepen (A+, O+ en AB+) ook. K

om op 20 april samen met de Rotaract Clubs van Tervuren en Brussels Coudenberg International bloed geven in de Zevenster in Tervuren. Deze locatie is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit Brussel (Tram 44).

Polaris

26 maart 2023 Commissie Youth District 2140: Clean Beach Cup 

Op zondag 26 maart 2023 vindt de 14e editie van Eneco Clean Beach Cup plaats, de grootste strandschoonmaak van België en Nederland. En daarvoor hebben we jou nodig. Samen met duizenden andere vrijwilligers maak je onze kustlijn proper en plasticvrij, van De Panne tot aan de Waddeneilanden. Schrijf jezelf, je gezin, vriendengroep, bedrijf, vereniging of sportclub dus snel in!  

PolarisSPREKERS IN CLUBS:21 maart 2023 Rc Antwerpen-West: VOORDRACHT DOOR JUSTUS DE VISSER - WAT BEZIELT PUTIN?

Jarenlang diende Justus de Visser als diplomaat Nederland. Steeds stond de Europese integratie hoog op zijn belangstellingslijstje. Hij verbleef in Parijs, Rome, Moskou, Warschau en Wenen, maar was ook lange jaren werkzaam op het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Hij maakte talloze beslissende episodes in de Europese eenwording vanaf het midden van de jaren ’60 tot zijn pensionering in 2009 van zeer nabij mee. Weinigen overzien het geheel van de Europese integratie zo zeer als deze geboren Amsterdammer en keuze-Antwerpenaar.    

Polaris

21 maart 2023 Rc Genk-Noord  POLITOLOOG FOUAD GANDOUL: TRENDS IN DE VLAAMSE EN BELGISCHE POLITIEK MET HET OOG OP VERKIEZINGEN IN ‘24  

Polaris

23 maart 2023 Rc Antwerpen-Park: SVEN STERCKX (DIERICKX LEYS) - MMT OF MODERNE MONETAIRE THEORIE  

Door het boek “De Mythe van de staatsschuld” werd Stephanie Kelton het nieuwe boegbeeld van de Moderne Monetaire Theorie (MMT). De problemen waarmee we vandaag worstelen zoals de gigantische staatsschuld en de steeds hogere belastingdruk worden door deze theorie opgelost. MMT zou zelfs leiden tot een beter onderwijsniveau, volledige werkgelegenheid en gratis gezondheidszorg.

MMT stelt dat de overheid geen gezin is met een huishoudboekje, maar dat zij zonder problemen grote schulden kan dragen. Bij de overheid moet er geen evenwicht zijn tussen wat de overheid ontvangt en wat ze uitgeeft. De overheid heeft per slot van rekening een uitzonderlijke macht. De macht om geld uit te geven. Sven Sterckx zal deze radicale en nieuwe visie bespreken.

Polaris

28 maart 2023 Rc Genk-Noord: Spreker Liesbet Paulissen, coördinator zorgcentrum seksueel geweld ZOL Genk

Polaris

28 maart 2023 Rc Mechelen: Professor Luc Maes

Professor Luc Maes is een fiscaal expert. Hij was voorzitter van de Fiscale Hogeschool en doceerde fiscaal recht aan KU Leuven en Ua Antwerpen. Hij komt ons op een ludieke wijze een licht werpen op de actuele toestand van de Belgische begroting en de recente fiscale hervorming.

Polaris

4 april 2023: Rc Antwerpen West: spreker  Stefan van Puymbroeck

Stefan van Puymbroeck kwam tijdens het seizoen 2002-2003 in de belangstelling met zijn eerste pianoconcerto, dat succesvol werd gecreëerd door de Beethoven Academie onder leiding van Jan Caeyers en met zijn eigen pianodocent, Levente Kende, als solist. Van bij de aanvang van zijn studies in 1987 werd Van Puymbroeck geïntrigeerd door de figuur en het werk van de Russische componist Sergei Prokofiev. In 1996 schreef hij een muziekwetenschappelijke studie over diens opera De Vuurengel als scriptie voor het behalen van het pedagogische diploma. Door de jaren heen heeft Van Puymbroeck zich als het ware ontpopt tot een specialist van het leven en het oeuvre van Prokofiev. In het verleden gaf hij hierover meermaals lezingen en langzaam maar zeker werkt hij aan een uitgebreid bibliografisch overzicht van alle over de componist gepubliceerde werken tussen 1908 en 2008.  

Polaris

6 april 2023: Rc Brussel Coudenberg: spreker Patrick Manghelinckx, directeur van het Huis van het Nederlands  

Polaris

6 april 2023 Rc Tienen: spreker Tom Roovers

Tom Roovers is schepen van infrastructuur in Tienen. Hij zal ons onderhoouden over zijn visie op "Bouwen aan Tienen: Oude en Nieuwe uitdagingen."  

Polaris

6 april 2023 Rc Antwerpen Heideland: voordracht project U/TURN

Onze club sponsort het Project U/TURN (8.000€) en supplementair is er een District Grant (4.000€). Met een voordracht en een getuigenis zetten we dit unieke project in de kijker.  Project U/TURN vzw wil mensen met een beperking laten inzien dat een beperking geen beperking van het leven mag vormen.  

Polaris

26 april 2023 Rc Leuven:  BANKING IN THE NEW DIGITAL WORLD - JOHAN THIJS, CEO KBC

Dit event vormt het tweede deel van een tweeluik over chartaal en giraal geld, waar we op 15 maart 2023 van Prof. Heman Daems het antwoord hebben gekregen op de vraag "Moet er nog geld zijn?", terwijl  Johan Thijs  ons op 26 april 2023 meer zal vertellen over bankieren in de digitale wereld van vandaag en morgen.   

Polaris

26 april 2023 Rc Vilvoorde:  Thomas Keijzer die komt spreken over ICT en Cybersecurity.

Polaris

27 april 2023 Rc Borgloon-Haspengouw: FRANK DECAT - DE GRAVEN VAN LOON, HEREN VAN DE EUREGIO 11DE-14DE EEUW

Polaris

4 mei 2023 Rc Antwerpen-Metropool:  GASTSPREKER DHR. PHILIPPE DE BACKER- BOEKVOORSTELLING " EN NU IS HET OORLOG"

Zes maanden lang voerde Philippe De Backer oorlog tegen het coronavirus. Hij blikt open en eerlijk terug, maar ook vooruit: hoe kunnen we ons land beter wapenen tegen volgende crisissen? 

Polaris