Montag, 9. Januar 2023

DW

Rechtstreeks vanuit Orlando!

Zonet werd het jaarthema van Rotary voor het jaar 2023-2024 bekend gemaakt, 

CREATE HOPE IN THE WORLD 

Peter stuurt ons de eerste beelden door:

Create Hope in the World

Rotary International President-elect R. Gordon R. McInally riep de leden op om de weg te wijzen naar mogelijkheden die onze huidige verwachtingen ver te boven gaan.

McInally, lid van de Rotary Club of South Queensferry, West Lothian, Schotland, onthulde het presidentiële thema voor 2023-24, Create Hope in the World, tijdens de Rotary International Assembly in Orlando, Florida, VS, op 9 januari.

Hij drong er bij de leden op aan de vrede in onrustige landen te bevorderen, degenen die door conflicten zijn getroffen te helpen en het momentum van initiatieven die door vorige leiders zijn gestart te handhaven. "Het doel is om de hoop te herstellen - om de wereld te helpen genezen van destructieve conflicten en, op onze beurt, om duurzame veranderingen voor onszelf te bereiken," zei McInally op het jaarlijkse trainingsevenement van Rotary voor nieuwe districtgouverneurs.

McInally sprak over een vrouw die hij ontmoette in Ban Taling Chan, Thailand, waar Rotary-leden hielpen bij de bouw van huizen, een vergaderzaal en voorzieningen voor kinderopvang en gezondheidszorg na de tsunami die Zuid-Azië eind 2004 verwoestte. De vrouw had haar man, haar dochter en haar zoon verloren in de tsunami, evenals haar levensonderhoud. Maar ze had nog een geschenk voor McInally: een prachtige schelp. "Ze vertelde me verder dat Rotary... haar optimisme had hersteld. We gaven haar hoop," zei McInally. "Zo brengt Rotary blijvende verandering in de wereld," voegde hij eraan toe, "één herstelde of nieuw gecreëerde hoop per keer."

Vrede bevorderen

Een belangrijke manier om hoop in de wereld te brengen is meer nadruk te leggen op vrede, zei McInally. Hij noemde de actie die Rotary-leden het afgelopen jaar hebben ondernomen om de bevolking van Oekraïne te steunen na de invasie van Rusland.Rotary heeft van humanitaire hulp een prioriteit gemaakt en daarbij meer Oekraïense leden aangetrokken.

Maar McInally merkte op dat echte hulp niet mogelijk is zonder vrede - niet alleen in Oekraïne, maar ook in Jemen, Afghanistan, Syrië en tientallen andere plaatsen in de wereld. "Vrede is de grond waar hoop wortel schiet," zei McInally. McInally benadrukte ook de kracht van continuïteit en riep Rotary-leden op het werk van sommige vroegere leiders voort te zetten.

Hij beloofde het Empowering Girls-initiatief van voorzitter Shekhar Mehta voor 2020-21 voort te zetten en de nadruk op diversiteit, gelijkheid en inclusie in heel Rotary te handhaven.

Hij wees ook op recente gebeurtenissen die het belang onderstrepen van Rotary's voortdurende aandacht voor polio. Het afgelopen jaar zijn er in veel gebieden in de wereld gevallen van polio opgedoken, waardoor het belangrijker dan ooit is dat Rotary-leden de strijd tegen de ziekte leiden. Om dat te doen, zei McInally, moet Rotary elk jaar minstens 50 miljoen dollar blijven inzamelen om de volledige 2-tegen-1-financiering van de Bill & Melinda Gates Foundation te ontvangen. Slechts ongeveer 1 op de 12 leden geeft momenteel aan de campagne voor de uitroeiing van polio en minder dan 1 op de 5 clubs doneert elk jaar. 

McInally vroeg de gekozen districtgouverneurs om steun bij het creëren van een nieuw gevoel van urgentie in hun clubs om de visie van Rotary van een poliovrije wereld te helpen realiseren. "Dit is het moment voor ons om verder te gaan dan wat van jaar tot jaar nodig is en ervoor te zorgen dat we alle middelen verschaffen die nodig zijn om zo snel mogelijk te slagen," voegde hij eraan toe.

Focus op geestelijke gezondheid

Daarnaast, zei McInally, moeten Rotary-leden hoop bieden aan degenen die te maken hebben met geestelijke gezondheidsproblemen - een crisis die nog verergerd is door de COVID-19 pandemie. Veel mensen hebben familieleden verloren, hun sociale netwerken zijn ontworteld, en vooral voor jongeren zijn hun onderwijs- en ontwikkelingstrajecten onderbroken.

Als gevolg daarvan worden wereldwijd meer mensen geconfronteerd met geestelijke gezondheidsproblemen. Toch wordt hulp zoeken vaak gezien als een teken van zwakte. "Niets is minder waar," zei McInally. "Hulp zoeken is moedig - en doorgaan op de weg naar welzijn is dat nog meer."

Hij voegde eraan toe dat Rotary het komende jaar en daarna zal werken aan de verbetering van de geestelijke gezondheidszorg. Rotary moet bekend staan als een organisatie die zowel voor haar leden als voor de mensen die ze dient zorgt, zei McInally. "Elke professional in de geestelijke gezondheidszorg zal je vertellen dat we door anderen te helpen, in wezen onszelf helpen."

McInally eindigde zijn toespraak met een beschrijving van zijn ideale balans tussen continuïteit en vernieuwing. "Rotary helpt de voorwaarden te scheppen voor vrede, kansen en een toekomst die het waard is om te leven," zei hij. "Door door te gaan met waar we goed in zijn, door open te blijven staan voor verandering en door onze focus te houden op het opbouwen van vrede in de wereld en in onszelf, helpt Rotary een vreedzamere wereld te creëren - een hoopvollere wereld."