Maandbrief FEBRUARI

Freitag, 3. Februar 2023

DW

Beste Rotariërs en Rotaracters,

Januari ligt achter ons, de nieuwjaarsrecepties en solden zijn voorbij, maar dat betekent niet dat onze energie en motivatie verdwenen zijn. Integendeel, laten we onze goede voornemens uitvoeren, elkaar blijven inspireren om onze doelen te bereiken en laten we samen onze dromen waarmaken: Imagine Rotary!

Wereldvrede is zo’n droom van Rotary en het thema van de maand februari is “VREDE en conflictbeheersing”.   

Bij vrede denken we automatisch aan oorlog, zeker sinds de inval van Rusland in Oekraïne, deze maand net één jaar geleden. Voor velen is ‘vrede’ gewoon de ‘afwezigheid van oorlog of angst voor geweld’. Dat noemen we ‘negatieve vrede’.  Reeds in 1917 zei Paul Harris: "Het is gemakkelijker mensen te interesseren voor oorlog dan voor vrede; daarom is er meer morele moed nodig om over vrede te praten dan over oorlog."

Werken aan vrede is altijd een topprioriteit geweest voor Rotary, zozeer zelfs dat we een plaats hadden aan de tafel bij de VN-handvestconferentie van 1945. Maar het meeste van ons vredeswerk gebeurt niet op conferenties of in diplomatieke kringen. Het gebeurt via persoonlijke relaties die na verloop van tijd en over nationale grenzen en verschillende culturen heen worden ontwikkeld.

Als we in Rotary termen over ’vrede’ spreken dan bedoelen we vrede in de positieve betekenis, waar vrede wordt geassocieerd met een reeks waarden, zoals vriendschap, rechtvaardigheid, veiligheid, gezondheid, welvaart en vrijheid. 

Wil je meer weten over het rotary maandthema “Peace and Conflict Prevention/Resolution”, vrede en conflictbeheersing, en wat je club kan doen,  klik dan hier!

We zijn nog maar net over de helft van het Rotaryjaar 2022-2023, maar de nieuwe voorzitters en hun teams staan al in de startblokken.  Onlangs werd het jaarthema van 2023-2024 “Create Hope in the World” bekendgemaakt en DGE Peter Wolters is al volop bezig met de voorbereiding van zijn jaar.  De nieuwe voorzitters en clubbesturen krijgen binnenkort hun opleidingen: schrijf hier alvast in voor het President Elect Training Seminar (voor voorzitters) en de District Training Assembly (voor het volledige clubbestuur).

Het is zeer belangrijk dat het huidige en toekomstige bestuur nu al de handen in mekaar slaan en samenwerken om de continuïteit van de club te verzekeren: maak goede afspraken en bereid samen de clubdoelstellingen en het actieplan van het volgende jaar voor.

Ook het District werkt aan continuïteit.  Daarom starten we vandaag met de oproep van kandidaten voor Gouverneur van het Rotaryjaar 2025-2026, als opvolging van Tony Janssens DG 2024-2025. Voor meer informatie klik hier.

Vergeet zeker ook niet regelmatig de district website en district agenda te raadplegen.

Met Rotarische groet,

Dominiek Willemse

District Governor 2022-2023 

District 2140    E dominiek@juranv.be  

M +32 475 38 13 00 

PICT